Dobrý den,
rád bych Vás požádal o radu. Kupuji nemovitost přes realitní kancelář. Dle inzerátu je kupní cena 1 100 000 Kč a to včetně provize realitní kanceláři. Ve smlouvě je uvedené, že kupní cena je 1 100 000 Kč a že peníze budou zaslány kupujícím na účet realitní kanceláře, která si strhne z této částky 100 000 Kč za provizi a zbylá částka 1 000 000 Kč bude zaslána prodávajícímu.
Radil jsem se s právníkem a ten mě upozornil, že toto není v pořádku. Že lze situaci vyřešit dvěma způsoby. Kupní cena 1 100 000 Kč a provize 100 000 Kč od prodávajícího, nebo kupní cena 1 000 000 Kč a provize (navíc) 100 000 Kč od kupujícího.
Je tomu opravdu tak? A pokud ano, je možné to podložit nějak právnicky – zkrátka získat argumentační podklad?
Děkuji.
Kupní cena
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kupní cena
podle mě je úplně jedno, kdo provizi platí. Je to zbytečná argumentační linie realitních kanceláří, protože zkrátka o jejich provizi ze zvyšuje cena obchodu, tedy kupující platí více, nebo prodávající dostává méně, jen úhel pohledu 
Já osobně bych volil cestu provize na účet realitky, ale kupní cenu na účet kupujícího, nikdy nevíte, co se může s realitkou stát a ať třeba nechtěně a bez úmyslu, můžete o peníze(nebo nějakou jejich část) prostě přijít.

Já osobně bych volil cestu provize na účet realitky, ale kupní cenu na účet kupujícího, nikdy nevíte, co se může s realitkou stát a ať třeba nechtěně a bez úmyslu, můžete o peníze(nebo nějakou jejich část) prostě přijít.